Sinterklaas: ik geloof in hem

Dank je wel Sinterklaas, ja ik geloof in je

Sinterklaas van harte gefeliciteerd met je verjaardag vandaag.
Ik ben zo blij dat je echt bestaat en dat ik elk jaar weer cadeautjes van je krijg.

Vannacht lag er een ticket in mijn schoen voor de nu al beroemde voorstelling van het Zwanenmeer in Heerlen, begin volgend jaar. Daar lag ook een ontroerende foto bij van ons jongste kleinkindje, dat je zo vol verwachting aankijkt met zijn grote, heldere ogen. Dat zijn heerlijke cadeautjes. De foto plakken we in het emotieboek dat gevuld is met herinneringen aan al die andere cadeautjes die het leven Marjolijn en mij heeft gegeven.

Sinterklaas spelen

Ik weet nu wie zich in dat indrukwekkende rode kazuivel en achter die wollige witte baard en onder die hoge mijter verbergt: het is Het Gulle Leven zelf dat je elke dag cadeautjes wil geven. Sinterklaas is zo iets als god die zich even liet incarneren als Jezus en de Geest van de  Gulheid koos er voor om een keer per jaar te incarneren in de fantasie van de mensen om hen ook gul, goed en vrijgevig te maken. Daarom willen zoveel mensen rond zes December Sinterklaas spelen.  Wat is er leuker om, net als Sinterklaas, met cadeautjes te mogen strooien?

Ik weet nu ook wel dat m’n vader niet Sinterklaas was. Het was wel de geest van de Goed Heilig Man die hem één keer per jaar echt Sinterklaas liet zijn.

Vandaag gaat Sinterklaas  naar huis. Zijn kazuivel hangt hij aan een knaapje in de sacristie, z’n mijter legt hij boven op kast en z’n baard gaat gelijk de prullenbak in.  Die is door het gesnotter en gezever tijdens de koude dagen vies geworden. Omdat hij een goede geest is kan niemand hem nu meer zien.

Zijn knechtjes blijven gewoon op aarde. Ze hoeven niet meer door de schoorstenen te kruipen. De gele, witte, of rode Pieten worden niet meer zwart en een zwarte Piet merkt er helemaal niks van dat hij roet-zwart is geweest.

Je kunt de geest van de Sint en het werk van zijn knechtjes heel goed herkennen in al die mensen die echt goed en gul leven en die elke dag Sinterklaas spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *